Personal coaching is een vorm van begeleiden van een proces van doorgronden, doorbreken, vormgeven. Ieder mens kan vastlopen. Ieder mens kan de weg even kwijt zijn. Ieder mens kan af en toe wat hulp gebruiken. Bereid zijn om te werken aan jezelf is een krachtige keuze waarin ik je graag bij sta.
Zoveel mensen er zijn, zoveel diverse vraagstukken ze tegenaan kunnen lopen. Het zou niet geloofwaardig zijn als ik zou claimen je bij alle soorten vragen te kunnen begeleiden. Dat wonderstokje heb ik nog niet gevonden! Laat ik je daarom vertellen over de vormen waarin ik skilled ben om je bij te staan. Binnen die aandachtsgebieden onderzoeken we altijd wat er nodig is en kom je vaak een van, of een mix van, 3 elementen tegen: helen, verbinden en structureren.
Mental coaching
Stel je voor dat je leeft in een donkere ruimte waar je niets ziet, hoort, voelt, ruikt en alleen bent. Nee he, dat is geen leven. Mensen leven door te ervaren, en we ervaren voor ons te verbinden. Daarvoor gebruiken we primair onze zintuigen, en dat betrekt daarmee ons hele lijf. En we verbinden ons met andere levende wezens. Door communicatie, sociale interactie, vergelijking, spiegeling, en expressie. Dat alles ondersteunen we weer met die zintuigen, en verklaren het met de mind. En in die vertaling ontstaan emoties, een andere laag van verbinden.
Lijkt simpel, toch? Maar niets is zo complex als puur blijven in de verbinding wanneer we ervaringen hebben die niet de verwachte of gewenste beleving bracht. We gaan betekenis geven aan die momenten en daar ‘stories’ aan verbinden die onze beleving vervormen wanneer we in een vergelijkbare situatie komen. Ok, dat was een mond vol. Lees het rustig nog een keer, en begrijp dat de vervorming ons verder brengt van het contact met onszelf, onze blueprint, en daarmee ook effect heeft op de verbinding met een ander.
Dit is waar we bij mental coaching, of personal coaching, mee aan de slag gaan. De ontrafeling van gedachten die geleid hebben tot denkpatronen die je nu niet meer dienen en de emoties die verbonden zijn aan de betekenis die de gedachten voor je hebben gekregen. Dit proces geeft ruimte om los te komen van het ingesleten pad en nieuwe wegen te kiezen.
Liefde is een concept. Liefhebben is een bewuste actie waar je sturing aan geeft.
Relatie Therapie
Ook voor relatie therapie ben je, zijn jullie, welkom. Van alle dingen die we leren als kind tot volwassene, is het les krijgen in verbinden en samenleven gek genoeg niet deel van het curriculum. En relaties hebben geen handboek, elke ontmoeting moet opnieuw gevormd worden naar een voor jullie passende manier om samen te zijn. Van romantische relatie, ouder-kind relatie, tot werkrelatie. In romantische relaties laten we ons al snel leiden door de manier waarop de mensen om ons heen dat doen, voor zover je daar echt van buiten af een beeld van kunt vormen. Maar is dat passend? Wat werkt voor jullie en wie willen jullie zijn in de relatie?
Vroegtijdig
Ik ben voorstander van relatiewerk wanneer je in de vormgevende fase van een relatie bent en zoekt naar een gemeenschappelijke basis. Dit is de fase waarin je samen over consent spreekt, daarin een contract aangaat. Contract? Een bewuste afspraak maken in plaats van aannames doen en er later achter komen dat je verschillende kijkwijzen had.
De vormgevende fase is ook wanneer je elkaars liefdestaal leert kennen (de ontvangende en gevende) en daarin zoekt naar vervulling en geborgenheid. Ook is het de periode waarin je ontdekt welke relatie skills nog wat bijgeschaafd mogen worden. En wanneer je dat liefdeswerk samen doet, dat contract opstelt, heb je een basis om bij terug te komen wanneer het wat scheef dreigt te lopen. Je stelt samen dus een soort liefdescontract op.
Liefdescontract
Dat liefdescontract is de weerspiegeling van jullie intenties, de bewuste afspraken die jullie maken, en de verheldering van jullie standpunten betreffende relaties. Het is de uitkomst van bewust relateren, volwassen in een relatie staan, met en voor elkaar. Wetende dat de dialoog van tijd tot tijd weer opgestart moet worden om in te checken of het contract, de relatie, updates nodig heeft. Want als mens en als stel blijven jullie ontwikkelen en ontstaan er nieuwe inzichten.
Dit zijn de basis elementen voor een volwassen relatie:
- Aandacht
- Acceptatie
- Respect
- Waardering
- Vrijheid (autonomie en ruimte voor groei)
- Intimiteit
Coaching bij kanker
Wanneer er een lichamelijke diagnose is die een grote impact op jouw kwaliteit van leven heeft dan ga je ten eerste aan het werk met specialisten op het gebied van behandeling van de ziekte/aandoening. Maar waar ga je naartoe om rationeel en emotioneel te helen? Acceptatie van en aanpassen aan de diagnose zijn makkelijk uitgesproken woorden, maar wanneer je ze echt moet omarmen als onderdeel van jouw leven dan is dat een helingsproces waar het nodige uitdagende werk ligt. Laten we samen dat kwetsbare pad bewandelen en kijken waar de mogelijkheden liggen binnen de nieuwe realiteit.
Weet dat ik werk vanuit de overtuiging dat een optimistische en dankbare mindset van groot belang zijn in jouw kwaliteit van leven. En dat zeg ik niet luchthartig, dat is ook mijn persoonlijke ervaring.
Jouw team
Aparte aandacht vereist de samenstelling van ‘teams’. Wanneer je met kanker te maken krijgt dan zal je ervaren dat het meer vraagt dan de oncoloog om jou door dat proces heen te helpen. Het is dan van groot belang dat je in dialoog met jouw lijf nagaat welke ondersteuning daar nodig is. Door het in kaart brengen van de behoeften kan je een team van behandelaars en ondersteuners samenstellen die jou helpen door deze fase te komen. Daarbij komt ook duidelijker op tafel bij wie je welke zorgtaken onderbrengt en dus ook waar je naartoe gaat met vragen. Klinkt logisch, toch? Maar te vaak kom ik mensen tegen die alles alleen proberen te dragen en daar overbelast door raken. Een mens heeft maar zoveel draagkracht, uitbesteden kan zorgen dat de draaglast in balans blijft. Hulp vragen is voor zoveel van ons moeilijk, toch zal het ontwikkelen van deze vaardigheid je dienen binnen jouw kanker proces. Je hoeft het echt niet alleen te doen.
Zoveel mensen, zoveel wensen.
Wanneer je te maken krijgt met kanker heb je nog maar 1 wens.
Connectie therapie
Een van mijn docenten sprak altijd over ‘de bekrassing van de ziel’, prachtig. Sommige vraagstukken waarmee we stoeien kunnen ons raken op identiteitsniveau. Het “wie ben ik’ aantasten. De pijn die dat veroorzaakt zou ik een ‘bekrassing van de ziel’ noemen. Wanneer je in je kern geraakt wordt. De hersenen (mind) gaan een verhaal maken vol overtuigingen die je steeds meer gaat geloven en daardoor ga je je ernaar gedragen. Het lijf bepantsert zich om de vervorming op te vangen. Dit kan zelfs leiden tot allemaal vage fysieke klachten (psychosomatisch) zonder dat er een aanwijsbare lichamelijke oorzaak is. Dat vreet aan je energie en kan mateloos frustreren. Ik gebruik de naam connectie therapie omdat dit voor mij de kern is waar we mee zullen werken, anderen zullen dit bijvoorbeeld life coaching noemen.
Identiteit
Verbindend werken wil zeggen dat we werken met vraagstukken rondom de identiteit en jouw verlangen om weer dichter bij jouw wezenlijke kern te komen. Vaak is dit een meer therapeutisch traject dan coachend. Dus meer onderzoekend, voelen, blootleggen.
Bij verbinding kan je denken aan vraagstukken rondom:
- Verbinding met jezelf terug vinden/verbeteren
- Vergroten van de connectie met het leven (leven ipv overleven)
- Verbinding met jouw lijf maken
- Impact van ziekte op jouw vermogen het lijf te vertrouwen
Het brein gelooft wat je het regelmatigst tegen jezelf zegt.
Project Coaching
Ken je dat? Een vol hoofd, 1000 ideeën, een actielijst zonder einde, overlopende inbox, diverse gillende prioriteiten, en ga zo maar door. Super frustrerend en vermoeiend. En er zijn genoeg goede adviezen beschikbaar, maar zelfs daar kom je niet toe. Het kan enorm groot worden en de basis voor gedrag vormen dat helemaal niet bij je past. Daarom dus project coaching; samen werken aan jezelf weer op de rit te krijgen met overzicht en duidelijkheid. Project ‘JIJ’.
Samen kunnen we werken aan:
- Leren grenzen te stellen
- Prioriteiten zetten
- Stress triggers identificeren
- Gedrag herkennen dat aangeeft dat je het overzicht kwijt raakt
- Meer structuur aanbrengen dmv het opstellen van een stappenplan
Aanpak
Even heel praktisch, laat ik een beeld schetsen van hoe een traject loopt zodat je begrijpt wat je kunt verwachten van het verloop van een samenwerking.
Kennismaking
We beginnen met een kennismaking. Je neemt contact met mij op en we maken een afspraak om een online gesprek van 30 minuten te hebben. Vrijblijvend natuurlijk. Tijdens ons gesprek kan je vragen stellen die bij je op zijn gekomen toen je hier zo door de site liep. We gaan niet diep in op jouw vraagstuk, het doel hier is om te kijken hoe we als mensen matchen en of je vertrouwen hebt in mijn vaardigheden om je met jouw specifieke vraag te begeleiden. Aan mijn kant kijk ik daar ook naar. Na het gesprek nemen we een paar dagen om erover te denken en hebben dan mailcontact over onze bevindingen.
Intake
Hebben we een match? Dan is de volgende stap een intake gesprek. Mijn beurt om vragen te stellen. Ook zullen we samen spreken over de motivatie, intentie en wat het gewenste resultaat is. Een soort leidraad voor het contract dat we samen aangaan. We begrenzen daarmee ook waar we aan werken, zodat we focus houden. Nav het gesprek zal ik mijn huiswerk gaan doen en een voorstel maken voor een traject. Dat stuur ik je per mail en ga jij vervolgens naar kijken en een beslissing over nemen.
Aan het werk
En dan gaan we aan het werk. We plannen de sessies. Online of offline, beiden kan. Hieronder lees je meer over de soorten vraagstukken waar je met mij aan kunt komen werken. Naast de sessies zal je ook tijd moeten maken voor het schrijven van een reflectieverslag en eventueel voor wat huiswerk.
Aftercare
Wanneer we een traject samen afronden dan is er altijd ruimte voor een nagesprek enkele maanden later. Ook bied ik de optie om daarna als accountability partner nog een tijd te ondersteunen. Dat wil zeggen dat we elkaar dan gedurende een afgesproken periode, met vaste intervallen, online spreken om te bespreken of jij tot de uitvoering van jouw plan komt, waar het stokt, wat de volgende stap is. Deze extra dienst is natuurlijk alleen van toepassing wanneer we tot een plan zijn gekomen. Dat hoeft lang niet altijd aan de orde te zijn.